בדיקת EEG לאבחון אפילפסיה (אא”ג)

בדיקת EEG היא הבדיקה הנפוצה ביותר למציאת בעיות הקשורות לפעילות החשמלית של המוח. היא אינה כואבת ומתבצעת בלבוש מלא

בדיקת EEG (ראשי תיבות של Electroencephalogram) היא בדיקה בה מתבצעים רישום ותיעוד של הפעילות החשמלית במוח. הרישום נעשה באמצעות מכשיר אלקטרואנצפלוגרף, הכולל אלקטרודות המוצמדות לקרקפת הנבדק. הדפוסים שמתקבלים מכונים גלי מוח, והם משקפים מאפיינים של פעילותת תאי העצב במוח.
בדיקת EEG אינה כואבת. וניתן לבצע אותה בשכיבה על מיטה או בישיבה על כיסא, בלבוש מלא. הטכנאי מצמיד את האלקטרודות לאזורים שונים בקרקפת, באמצעות דבק מיוחד. המטופל לא יחוש רטט, זעזועים או תחושות מיוחדות בראשו או בכל מקום אחר בגוף.

בדיקת EEG היא הבדיקה הנפוצה ביותר למציאת בעיות הקשורות לפעילות החשמלית של המוח. תאי המוח מתקשרים באמצעות אותות חשמליים, והפעילות המוקלטת מופיעה כקווים גליים על גבי מסך מחשב.

תרשים לא תקין של קווים אלה מעיד בדרך כלל על הפרעה בפעילות החשמלית של המוח. הדבר עלול להצביע על מגוון רחב של מצבים – החל מהפרעות קלות שאינן מסוכנות ועד מחלה משמעותית שמחייבת המשך בירור וטיפול.
לעתים מתבקשים הנבדקים במהלך הבדיקה להסתכל על אור מהבהב או לנשום בצורה במהירות (לדמות מצב של היפר ונטילציה). פעולות אלה עשויות לעורר התקף, וצוות הבדיקה ערוך לכך.

בנוסף, האינפורמציה המתקבלת בשינה לעיתים קרובות מרובה יותר מהאינפורמציה המתקבלת כשהחולה ער בעת ביצוע הבדיקה. לכן, לעיתים קרובות הרופאים מבקשים בדיקה בחסך שינה, כדי שהרישום יהיה כשהחולה עייף, וגם נרדם במהלך הבדיקה. יש אפשרות גם לבצע הרדמה בילדים כדי לקבל רישום בשינה אבל יש משמעות גדולה מאוד לחומר ההרדמה הנבחר, וכן לאופי ההשגחה בעת ביצוע ההרדמה.

הכנות לבדיקת EEG:

  • ניתן לחפוף שיער בערב שלפני הבדיקה, אך עדיף לא להשתמש במרכך שיער או במוצרים אחרים לטיפוח השיער.
  • מומלץ להימנע מצריכת מזון ומשקאות המכילים קפאין בשש השעות שלפני הבדיקה.
  • יש ליטול את התרופות הקבועות כרגיל, אלא אם התקבלה מהרופא הנחיה אחרת.
  • מומלץ להביא שמפו ומגבת, כדי לחפוף שיער לאחר הבדיקה. במידה וחומר ההדבקה לא הוסר מהשיער אל דאגה: הוא צפוי להתנקות לחלוטין לאחר כמה חפיפות בשמפו רגיל.
דילוג לתוכן