קוצב העצב הטועה (וגאלי) - VNS
הקוצב הוגאלי / קוצב של העצב הטועה / VNS – Vagus Nerve Stimulation מיועד לחולי אפילפסיה העמידה לטיפול תרופתי.
הקוצב מבסס את פעילותו על ידי גירוי חשמלי של של עצב הואגוס (vagus) השמאלי בצוואר. קוצב זעיר המושתל באזור בית השחי שולח גירוי / פולס חשמלי באמצעות אלקטרודה לעצב הואגוס. הגירוי גורם לדיכוי הפעילות חשמלית הלא תקינה במוח, ובכך יכול להפחית את תדירותם, אורכם ועוצמתם של הפרכוסים.

הטיפול בקוצב וגאלי - VNS
במקרים שניתוח מוח אינו מתאים אנו נוהגים להציע לחולים טיפול בנוירומודולציה, והטיפול הנפוץ ביותר הוא קוצב ה-VNS. הטיפול ב-VNS נמצא בסל התרופות משנת 2006 וכל קופות החולים בישראל מכסות את עלות הקוצב.
טיפול זה כרוך בפרוצדורה ניתוחית, פשוטה יחסית, בה קוצב קטן (בגודל שעון יד) מושתל מתחת לבית השחי, ואלקטרודה תת-עורית מתחברת לעצב הוגאלי באיזור הצוואר. הפעולה נמשכת כשעה ונחשבת פשוטה, בטוחה וההתאוששות ממנה מהירה. המטופלים משתחררים לביתם למחרת היום ולעיתים באותו יום של ההשתלה.

הפעלת קוצב ה-VNS מתבצעת ע"י הרופא המטפל בעזרת מכשיר דמוי שלט חיצוני והטיפול ניתן ע"י מתן גירוי לעצב הוואגוס בפרקי זמן קבועים לפי פרמטרים שנקבעים ע"י הרופא באופן אוטומטי. בנוסף, המטופל או בני משפחתו יכולים לגרום להפעלה נוספת בעזרת מגנט חיצוני כאשר קיימת תחושה או סימן שמתקרב התקף (אאורה) או בתחילת ההתקף, ובכך יש סיכוי להפסיק או לקצר את ההתקף. חלק ניכר מהמטופלים מדווחים כי השימוש במגנט מסייע להפסקת ההתקף או להחלשתו וקיצור משכו. כמו כן, השימוש במגנט משפר את תחושת השליטה בהתקפים, העצמאות והביטחון העצמי הנילווה לכך.
בשנת 2015, החלו להשתיל בעולם ובישראל את הדור החדש של קוצב ה-VNS מסוג SR שמאפשר זיהוי של מרבית ההתקפים (דרך עליה בקצב הלב המאפיינת אחוז ניכר מההתקפים) והפעלה אוטומטית של הקוצב על ידי שליחת גירוי חשמלי בעוצמה שונה מהגירוי הקבוע סמוך להתקף או לפני הגעתו. גירוי זה תורם להשתלטות טובה יותר על ההתקפים בחלק משמעותי מהחולים.
החידוש האחרון - VNS מדגם SenTiva
מנובמבר 2019 התחילו בישראל לטפל בקוצבים וגאלים מהדור החדיש ביותר מדגם ה-VNS ושמו SenTiva . זהו הדגם החכם והקטן ביותר (חצי מגודלו של הקוצב הקודם) המאפשר לראשונה תכנות מותאם אישית למטופל. הקוצב ניתן לתכנות רב שלבי על ידי הצוות המטפל, לצורך העלאה הדרגתית של עוצמת הגירוי ובכך לחסוך את הביקורים התכופים במרפאה בנוסף, ניתן לשלוט ולהתאים את פעילות הקוצב באופן אישי לכל מטופל בכל שעות היום והלילה. בצורה זו אפשר להגביר את עוצמת הגירוי בזמנים שבהם המטופל בסיכון גבוה לפרכוס ובכך לשפר את השליטה על ההתקפים האפילפטיים מצד אחד ומצד שני להקטין את תופעות הלוואי של הטיפול לפי אורח החיים של המטופל. תכונה נוספת של ה- SenTiva היא היכולת לנטר שינויים בדופק או בתנוחה אשר ייתכן שקשורים להתקפים אפילפטיים ובכך לספק לצוות המטפל מדידה אובייקטיבית לגבי התגובה לטיפול והערכה של סיכונים משניים בהתקפים אפילפטיים ובעיקר מוות פתאומי ( ( Sudden Unexpected Death in Epilepsy / SUDEP .

לסיכום, הטיפול בקוצב וגאלי – VNS הינו טיפול מומלץ ומקובל ביותר בארץ ובעולם לחולי אפילפסיה עמידים לטיפול תרופתי שאינם מועמדים מתאימים לניתוח מוח להסרת מוקד. לקוצב הווגאלי – VNS ,סיכויי הצלחה גבוהים יותר מאשר שינוי תרופתי נוסף.
מחקרים שבוצעו באנגליה ובישראל המחישו שיעילות הטיפול בחולי אפילפסיה עמידה לתרופות בקוצב מהדגם החדש -SR גבוהה יותר ממה שהוצג בקוצבים מהדור הקודם. כמו כן המחקרים מראים שאצל רוב החולים שהחליפו קוצב מהדור הישן לקוצב מסוג הSR- הושג שיפור משמעותי נוסף, מעבר לשיפור שהושג בנוכחות הקוצב מהסוג הישן.
בארץ ובעולם הצטבר ניסיון רב בטיפול בקוצב הוגאלי, קרוב ל-200,000 קוצבים הושתלו כבר ביותר מ-70 מדינות (כולל ארה"ב).
קוצב וגאלי מדור חדש לטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות – SenTiva
16/01/2020
סדרת כתבות בנושא - קישורים
סדרת כתבות בנושא - להורדה
תודה לחברת סיגמא על התמיכה בעמותה