דיאטה קטוגנית (או בשם החיבה שלה, ‘קטו’) בפשטות, היא תזונה עשירה בשומנים ודלה בפחמימות, ולחלק מהאנשים המתמודדים עם אפילפסיה, היא עוזרת בשליטה על התקפים.
מקובל לחשוב שתזונה קטוגנית מומלצת רק לילדים עם אפילפסיה שלא מגיבים לטיפול התרופתי, אבל זה לא מדויק: דיאטה קטוגנית מתאימה גם למבוגרים, ואפילו צברה פופולריות רבה בשנים האחרונות, ולא רק בהקשר של טיפול באפילפסיה… נרחיב על כך בהמשך.
אבל לפני כן, מה זה אומר דיאטה קטוגנית?
בדרך כלל, הגוף שלנו מעדיף לפרק פחמימות, כדי לייצר לעצמו אנרגיה זמינה.
כשקיים מחסור בפחמימות בגוף – כמו בדיאטה הקטוגנית בה לא צורכים פחמימות – הגוף עובר לפירוק שומנים.
כשהגוף שלנו מפרק שומנים כדי להשתמש בהם כמקור אנרגיה, נוצרים בכבד “קטונים” שהם חומרים המשתחררים ממנו לזרם הדם, ועושים את דרכם לאיברי הגוף השונים, ביניהם למוח, ושם – מספקים אנרגיה.
“קטוגני” – על שם הקטונים שנוצרים, כמו גם מצב שנקרא “קטוזיס” אליו הגוף נכנס, כשיש צריכה מוגברת של שומנים.
למה שחרור של קטונים למוח עוזר להתמודד עם אפילפסיה?
האמת, שאין עדיין מחקרים שמאששים לחלוטין את ההשפעות המיטיבות שיש לקטונים על המוח, אבל קיימות מספר השערות שריבוי של קטונים במוח משפיעים על תאי העצב בו, מה שלמעשה מפחית את הסיכוי לפרכוסים.
השערות אלה נשענות על סטטיסטיקות הקובעות כי חולי אפילפסיה (ובעיקר ילדים) שאימצו את הדיאטה הקטוגנית, סבלו פחות מהתקפים אפילפטיים.
אלו הם הנתונים שהניבו מחקרים בנושא יעילות הדיאטה הקטגונית בקרב ילדים: כ-50-60% מהילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, השיגו ירידה של 50% ומעלה בכמות הפרכוסים.
חלק קטן יותר מהילדים מגלים שיפור של מעל 90%, ובודדים אף יכולים להגיע להיעלמות הפרכוסים באופן מוחלט.
מדוע נתונים על דיאטה קטוגנית מתייחסים בעיקר לילדים?
זו שאלה מצוינת, אז נעשה קצת סדר: הדיאטה הקטוגנית הומצאה בשנת 1921 כדי לטפל בילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, אך לא נשללה אפשרות של טיפול זה גם בקרב מבוגרים.
למעשה, באותה התקופה, גם מבוגרים אימצו את הדיאטה לטיפול באפילפסיה, אבל בשיעור נמוך יותר.
מכיוון שבעיקר ילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי נמצאו אז (וגם היום) תחת הדיאטה הזו, יש יותר נתונים לגבי ילדים. בנוסף, הדגש היה מלכתחילה בילדים, ככל הנראה כי אפילפסיה יכולה להשפיע בצורה משמעותית על התפתחות הילד, בכל המובנים.
האם הדיאטה הקטוגנית בעלת השפעה על כל הילדים עם אפילפסיה?
הדיאטה עשויה שלא להשפיע על חלק מהילדים.
בדרך כלל, הטיפול בדיאטה מוצע כשהטיפול התרופתי לא הצליח להפחית את ההתקפים, או שתופעות הלוואי של תרופות אנטי אפילפטיות הן חמורות.
מומלץ להתייעץ עם נוירולוג המטפל בילד בעניין התאמתו לדיאטה, וגם כדאי ליצור קשר ולשוחח עם משפחות שהתנסו בדיאטה הקטוגנית.
חשוב להגיד שהדיאטה מאתגרת, ויש לעשות אותה אך ורק תחת מעקב של רופא/ה ודיאטנ/ית נוירולוגית ילדים, שמתמחה בדיאטה.
מתי ניתן יהיה לראות שיפור אצל הילד?
אצל חלק מהילדים ניתן להבחין בשיפור כבר אחרי שבוע, אצל אחרים התהליך מתארך יותר.
בדרך כלל מנסים את הדיאטה למשך שלושה חודשים כדי להעריך את השפעתה.
האם ילד רגיש לחלב יכול להיות מטופל בדיאטה קטוגנית?
כן, ניתן לטפל בדיאטה הקטוגנית גם בילדים רגישים לחלב ולמוצריו, אבל זה מורכב יותר.
לכן, מעקב רפואי תחת טיפול בדיאטה קטוגנית הוא חיוני ביותר, על מנת לוודא שהתזונה הקטוגנית – לא תוביל לחסרים תזונתיים (מכיוון שמזונות הנצרכים בדיאטה הקטוגנית הם בין השאר חלב ומוצריו).
במסגרת הדיאטה הקטוגנית הקלאסית שהומצאה אז, כמויות המזון הנצרך היו מאוד מחושבות ומדודות בקפידה, כמו גם סוג האוכל ושעות האכילה. דיאטה כה נוקשה כמו הדיאטה הקטוגנית והקושי להתמיד, גרמו למבוגרים עם אפילפסיה לזנוח כמעט לחלוטין את הדיאטה הקטוגנית, שהייתה לא נוחה ולא אפקטיבית עבורם; בעקבות זאת, גם לא נערכו מחקרים רבים על השפעות הדיאטה הקטוגנית על מבוגרים, ולכן – לא קיימים נתונים מהימנים על השפעות הדיאטה על אוכלוסיה מבוגרת יותר.
כיום, ישנה התעניינות מחודשת בדיאטה הקטוגנית בקרב מבוגרים, גם לגבי טיפול באפילפסיה, וגם בנושאים אחרים כמו ירידה במשקל וניהול סוכרת; בעקבות זאת, ישנה גם עלייה בכמות המחקרים בנושא יעילות הדיאטה בקרב אוכלוסיה מבוגרת.
עם השנים התפתחו וריאציות מקבילות ופחות נוקשות לדיאטה הקטוגנית, כמו למשל, דיאטת אטקינס.
דיאטת אטקינס פחות קשוחה ולמרות זאת ניתן להגיע איתה לאותן התוצאות.
מה אוכלים במסגרת הדיאטה?
בגדול, בתזונה קטוגנית נמנעים מכל סוגי המזונות הממותקים והמעובדים, מדגנים או עמילנים, ורוב הפירות והקטניות. התזונה כוללת בשר לסוגיו השונים, דגים, ביצים, חמאה ושמנת, אגוזים וזרעים.
כמות הקלוריות מחושבת לפי גיל, קצב גדילה ורמת הפעילות הגופנית. משקל וגובה הנמדדים מידי חודש, ובהתאם לנתונים מוסיפים או מפחיתים בקלוריות כדי לא לפגוע בגדילה ולא לגרום להשמנה.
חשוב לציין: הדיאטה הקטוגנית מותאמת באופן אישי לכל מטופל, ולכן יש להתייעץ עם רופא ודיאטנים המוסמכים לטפל באפילפסיה באמצעות תזונה.
איך אפשר להתחיל עם הדיאטה הקטוגנית?
הדיאטה נרשמת על ידי רופא נוירולוג, ומנוטרת בקפידה על ידי דיאטנית. יש לפנות לרופא הרלוונטי לקבלת הפנייה.
מידע טכני ועזרים
מידע שימושי
2022 © כל הזכויות שמורות לעמותת איל – אגודה ישראלית לאפילפסיה | תנאי שימוש | מדיניות פרטיות